فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 69، تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا شباهنگ، محسن محمدنوربخش لنگرودی صفحات 1-11
    مطالعاتی که در کشورهای صنعتی صورت گرفته بیانگر این است که بازار سهام نسبت به تغییرات سود سهام پرداختی واکنش نشان می دهد. بر مبنای فرضیه علامت دهی سود سهام 1، تغییرات سود سهام پرداختی اطلاعات جدیدی در مورد سود آینده به بازار ارسال می نماید، بنابراین بازار در مقابل این اطلاعات واکنش نشان می دهد. بعضی از مطالعات جدید ارتباط معنی داری بین تغییرات سود سهام پرداختی و سود گذشته و جاری گزارش کرده اند. لیکن این ارتباط برای سود سهام پرداختی و سودآوری آینده مستند نگردیده است. این مقاله با ارائه مدلی اعلام می کند که تمام ی تغییرات سود سهام پرداختی حاوی اطلاعات جدیدی درباره سود آینده نیست. بعضی 2. مدیران در دیگر (« بدون نگاه به آینده ») ازتصمیمات مربوط به سود سهام پرداختی تنها انعکاس ساده ای از سود گذشته یا جاری است 3 اطلاعات جدیدی را در مورد سود آینده از طریق سود سهام پرداختی آشکار « ( با نگاه به آینده )» تصمیمات سود سهام پرداختی پاسخ « با نگاه به آینده » می کنند. مدل برای مشخص کردن دو نوع از تغییرات فوق و پیش بینی اینکه بازار بیشتر به تغییرات سود سهام با نگاه به » می دهد، کمک می کند.از طریق طبقه بندی تغییرات سود سهام پرداختی در این دو گروه مشخص شد که تغییرات سود سهام واکنش بیشتری در بازار ایجاد می کند. « بدون نگاه به آینده » در مقایسه با تغییرات سود سهام « آینده بنابراین ، مقاله نه تنها برای فرضیه علامت دهی در بور س اوراق بهادار تهران شواهد تجربی ارائه می کند، بلک ه به توضیح نتایج ضعیف و متفاوت مطالعات قبلی (در کشورهای صنعتی) کمک می نماید.
    کلیدواژگان: فرضیه علامت دهی سود سهام، بدون نگاه به آینده، با نگاه به آینده، محتوای اطلاعاتی سود سهام پرداختی، بازده حقوق صاحبان سهام، سیاست سود سهام پرداختی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • نادر قلی قورچیان، اکرم الملوک لاهیجانیان صفحات 13-19
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه مدیریت دانش در نظام آموزش عالی در دانشگاه ها و موسسات و مراکز آموزشی دولتی و غیر دولتی و ارائه راهکارها و مدل مرتبط با مدیریت دانش به منظور همگامی با دانش در هزاره سوم برای بهبود در روش های مدیریتی است . پژوهشاز نوع توصیفی _ پیمایشی است که به توصیف نظرات متخصصان آموزش عالی، روسا و معاونین، مدیران گروه ها و اعضای هیات علمی دانشگاه ها در خصوص مولفه ها و شاخص ها در پرسشنامه می پردازد. به منظور بررسی توزیع ویژگی های آماری روش پژوهش پیمایشی بکار رفته است . جامعه آماری پژوهش متشکل از 360 نفر روسا، معاونین، مدیران گروه و اعضای هیات علمی دانشگاه ها که دارای تحصیلات کارشناسی ارشد و دکترا می باشند. برای انتخاب گروه نمونه ابتدا از طریق روش تصادفی و سیستماتیک 8 دانشگاه انتخاب گردید و سپس از میان آنها به صورت تصادفی طبقه ای اعضای نمونه انتخاب شد . جهت برآورد حجم نمونه با انجام یک مطالعه اولیه 1 بالاترین انحراف معیار در ارتباط با یکی از مولفه ها و میانگین به دست آمد و با استفاده از فرمول محاسبه تعداد نمونه در مطالعات توصیفی با 95% اطمینان و با فاصله 0/05 مقدار میانگین تعداد نمونه برابر 300 نفر محاسبه شد و با در نظر گرفتن 20% احتمال ریزش تعداد نمونه 360 نفر محاسبه شد . ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه می باشد که مشتمل بر مولفه های مدیریت دانش است . مولفه ها و شاخص ها به مدد مطالعات کشوری و جهانی کشور براساس طیف 7 درجه ای لیکرت تهیه شده است . اعتبار مولفه ها و شاخص ها از طریق روش اعتبار محتوی و پایائی با استفاده از روش الفای کرونباخ محاسبه گردیده است . بر این اساس مقدار آلفا برای 0 نفر از نمونه آزمایشی 95/73 با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی و نمودارها و همچنین با استفاده از روش های آمار استنباطی شامل ماتریس ضرایب همبستگی پیرسون برای ارتباط بین مولفه ها، تحلیل واریانس 2 برای مقایسه بین چهار گروه مورد مطالعه ، تحلیل عاملی و روش گسترده 3 و تجزیه به مولفه اصلی 4 با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده و مدل پیشنهادی با مقیاس 5/73 از 7 مورد تائید قرار گرفته است . نتایج پژوهش حاضر ارائه مدل مدیریت دانش در ن ظام آموزش عالی است که در برگیرنده فلسفه و اهداف، مبانی نظری، چهارچوب ادراکی دانش، چهارچوب ادراکی بینش، چهارچوب ادراکی مهارت، مراحل اجرای مدل، نظام ارزشیابی و مهندسی مجدد مدل است . ارائه این مدل در نظام آموزش عالی، دانشگاه ها و موسسات و مراکز آموزش عالی توجه به دگرگونی های شتابان افزایش رقابت ملی، منطقه ای و بین المللی و توان رویارویی با رقابت جهانی در پاسخگوئی به نیازهای هزاره سوم قابل تعمق و بررسی و استفاده است .
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش، بینش، مهارت، مدل
  • سید محمد سیدحسینی، سید جواد ایرانبان صفحات 21-30
    امروزه محصول جدید و لزوم و اهمیت آن به عنوان یک استراتژی ضروری جهت ماندگاری در کسب و کار تبدیل گردیده است. شرکتهای پیشرو تلاش می نمایند تا با بکارگیری رویکردها و نگرشهای نوین؛ فرایند توسعه محصول جدید 1 را بهبود بخشند. یکی از این رویکردهای نوین نگرش مهندسی همزمان 2 می باشد . تحقیقات و مطالعات فراوانی در خصوص این نگرش انجام گرفته و یا در حال انجام م یباشد. در یک دیدگاه عمومی مهندسی همزمان الگوئی را ارائه می نماید که دارای سه جنبه اصلی طراحی؛ تولید و مشتری می باشد. به عبارت بهتر رویکرد مهندسی همزمان تلاش می نماید که با در نظر داشتن طراحی محصول؛ تولید آن و مشتری محصول؛ به هدفی دست یابد که با اتکا به آن بتوان به بهبودهای چشمگیری در کسب و کار دست یافت. در این مقاله تلاش می گردد که هر سه جنبه اصلی فضای مهندسی همزمان مورد توجه قرار گرفته و در نهایت مدل مفهومی توسعه محصول جدید در این فضا ارائه گردد.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، مهندسی همزمان، عوامل تعیین کننده سود، پتانسیل حداکثر سازی سود، مدل انتشار، شاخص اثربخشی
  • علی تقی پور ظهیر، نرگس حسن مرادی صفحات 31-40
    مفهوم دانشگاه کارآفرین در دو دهه اخیر به طور جدی مورد توجه صاحبنظران و نظریه پردازان حوزه آموزش عالی قرار داشته است. کارآفرینی در دانشگاه ها) از سوی وزارت علوم، تحقیقات و ) « کاراد » توجه به مفهوم کارآفرینی در دانشگاه های کشور نیز با ابلاغ طرح فناوری به دانشگاه ها از اواخر سال 1379 آغاز گردید. تاکنون 29 دانشگاه در کشور به این طرح پیوسته و مراکز کارآفرینی را راه اندازی و فعال نموده اند. مطالب فوق محقق را بر آن داشت تا به منظور دستیابی به اهداف ذیل تحقیقی را در این زمینه انجام دهد:• شناخت مولفه های اصلی و فرعی دانشگاه کارآفرین
    • تدوین الگوی دانشگاه کارآفرین
    • شناخت الزامات اجرایی و مراحل ایجاد دانشگاه کارآفرین
    با مراجعه به پژوهش های انجام شده، و مطالعه کتابخانه ای و اسنادی و بررسی شبکه های اطلاعاتی داخلی و خارجی مولفه های اصلی دانشگاه کارآفرین شناسایی و پیش نویس الگوی آن تدوین گردید. سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته نظرات و پیشنهادات کارشناسان و متخصصان در زمینه کارآفرینی در دانشگاه هایی که به صورت نمونه گیری خوش های گزینش شده بودند جمع آوری و اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تحلیل عاملی در نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. سرانجام الگوی نهایی دانشگاه کارآفرین با 9 مولفه اصلی و 37 مولفه فرعی با 83/2 در صد مورد تائید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، سازمان کارآفرین، دانشگاه کارآفرین، دانشگاه نوآور
  • علی اصغر پیرو، نرگس صمدپور صفحات 42-52
    گسترش تعهدات دولت در عرصه اقتصادی و اجتماعی و تلاش در جهت تحقق اهدافی چون رشد اقتصادی، ثبات قیمتها، افزایش اشتغال و توزیع عالانه درآمد هزینه های دولتها را با روند صعودی مواجه کرده است. تامین مالی چنین هزینه هایی منابع درآمدی را طلب می کند. از میان درآمدهای مختلف درآمدهای مالیاتی نقش مهمی را ایفا م یکند نظام مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یکی از روش های محاسبه و اخذ مالیات، می تواند پایه مالیاتی را به طور شفاف محاسبه و اخذ مالیات را تسهیل نماید و در بسیاری از موارد درآمد مالیاتی را افزایش دهد در این پژوهش با استفاده از جدول داده – ستاده پایه مالیاتی طی سال های 78-1374 برآورد گردیده است. نتایج حاصل از برآورد پایه مالیاتی در روش مالیات بر ارزش افزوده با توجه به قانون مالیاتها نشان می دهد که در طول برنامه دوم توسعه، به طور متوسط، سالیانه در حدود 54 درصد از تولید ناخالص داخلی به عنوان پایه مالیاتی در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: پایه مالیاتی، توزیع عادلانه درآمد، درآمد مالیاتی، جدول داده ستاده، ارزش افزوده، مالیات بر ارزش افزوده، قانون مالیات، فرار مالیاتی، معافیت مالیاتی، کالاهای واسطه
  • کریم امامی، علی سلمان پور صفحات 53-67
    در شناخت پدیده های اقتصادی نه تنها شناسایی عوامل موثر بر تورم و آثار آن، بلکه بررسی ارتباط تورم با نااطمینانی تورمی نیز حائز اهمیت است ، زیرا ممکن است یکی از آثار مهم تورم ، نااطمینانی در مورد تورم آینده باشد . نااطمینانی تورمی ، در واقع جز ء غیر قابل پیش بینی نرخ تورم آتی است که می تواند آثار منفی تورم در متغیرهای اقتصادی را تجمیع کند ، زیر ا عاملان اقتصادی ممکن است هزینه های جز ء پیش بینی شد ه تور م را با تصمیمات و عملکرد خود کاهش داده و یا از بین ب رند، اما نااطمینانی تورمی جز ء غیر قابل پیش بینی تورم است. نااطمینانی تورمی بر عرضه نیروی کار، پس انداز، سرمایه گذاری، رشد اقتصادی و... تاثیر گذاشته و دیگر متغیرهای اقتصادی را نیز به تبع آن تحت تاثیر ق رار م ی دهد. در زمینه ارتباط بین تورم و نااطمینانی تورمی دو دیدگاه عمده وجود دارد که دیدگاه اول شامل فرضیه فریدمن - بال 1 و دیدگاه دوم شامل فرضیه کوکرمن – ملتزر 2 است . در این مقاله دو دیدگاه به صورت تئوریکی مورد بررسی قرار گرفته و نهایتا به کمک مدل ناهمسانی واریانس شرطی خودرگرسیونی ARCHو شکل تعمیم یافته آن یعنی مدل GARCH ارتباط یک طرفه از تورم به نااطمینانی تورمی و یا بالعکس از نااطمینانی تورمی به تورم و همچنین احتمال وجود ارتباط دوطرفه بین این دو متغیر در اقتصاد ایران و در طی سالهای 1382-1315 مورد تجز یه تحلیل قرار می گیرد. ارتباط بین این دو متغیر برای دوره های زمانی کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصله وجود ارتباط یک طرفه از تورم به نااطمینانی تورمی را تائید می کند. این ارتباط برای دوره زمانی کوتاه مدت شدیدتر از دوره زمانی بلند مدت می باشد . در بررسی تاثیرات شوکهای تورمی بر نااطمینانی تورمی می توان اذعان داشت که شوکهای تورمی در کوتاه مدت تاثیرات متقارن ولی در بلند مدت تاثیرات غیر متقارنی روی نااطمینانی تورمی داشته و لذا شوک مثبت نسبت به شوک منفی بر نااطمینانی تورمی اثر بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: تورم، نااطمینانی تورمی، منحنی فیلیپس، فرضیه فریدمن، بال، فرضیه کوکرمن، ملتزر، مدلهای ناهمسانی واریانس شرطی خودرگرسیونی (ARCH) و شکل تعمیم یافته آن (GARCH)
|
  • R. Shabahang, M. M. Norbakhsh Pages 1-11
    Previous studies document that the stock market reacts to dividend changes (in industrialcounteries). The signaling hypothesis suggests that the market reacts because dividend changes contain new information about future earnings.Some recent studies in these counteries find that dividend changes reflect mostly current and past earning but not future eanings. This Article provides a model in which not all dividend changes contain new information about future earnings. Some dividended decisions are (Non -forward - Looking) in that they simply reflect current and past earnings. Other dividended decisions are Forward - Looking in that they reveal manager's new information about future earnings. The model helps identify the two types of dividend changes and predits that the market will respond further to Forward - looking diviend changes. By classifying dividend changes into the two groups, it is found that the market reacts further to Forward - looking dividend changes than to Non-forward-looking dividend changes, which is consistent with implications of the above model. Therefore, the article not only provides evidence for the signaling hypothesis in Tehran securities exchange but also helps explain the weak and mixed results of previous studies (in industrial counteries) that do not distinguish between the two types of dividend changes.
    Keywords: Dividend Signaling hypothesis_Non Forward Looking - Forward Looking - Dividend Information content - Return on Equity (ROE) - Dividend Policy_Information asymmetry
  • N. Gh. Ghorchian, A. Ol. Lahijanian Pages 13-19
    The purpose of this study was to design a practical model to apply knowledge management in higher education system including universities and higher education institutions . The review of relevant literature have revealed the supercomplexity and extensiveness ofthe range of theoretical frameworks and empirical research on knowledge management in universities and higher education institutions around the world. On the other hand, a review of literature in Iran shows the limitation of relevant resources and lack of theoretical framework and empirical research in the educational system. Researcher attempted to design an appropriate model through a survey of theories and models such as: the participatory processes of the learning organization, vision process, knowledge process, the process of the independent and dependent technology, the process of knowledge resolution, the spiral process of knowledge, and the concept of knowledge management, so, researcher’s ideas and experiences developed the initial model on the basis of the constituent variables of the existing models. A questionnaire served as the instrument of the study. Test-retest and Cronbach alpha showed the instrument reliability indices of 94.75 and 93.73, respectively. To determine the content validity of the instrument, a pilot study was conducted among 30 participants including University Chancellors,assistant of universities deans of faculties and heads of departments; and faculty members of universities across the country. After determining the validity and reliability of the instrument and making necessary modifications, the proposed model (final questionnaire) was administered to a group of 385 (n=360) participants who were selected through random sampling procedure, and comprised four groups of University including University Chancellors (n1=20), assistants of universities (n2=80) ,deans of faculties and heads of departments (n3=80) , and faculty members of universities(n4=205). The data were collected and analyzed by the SPSS software using descriptive (frequency tables and charts) and inferential statistics including Pearson correlation coefficients to determine getherness of the variables, ANOVA among the four groups, Factor Analysis (Extraction) and Principle Component Analysis. The finding indicated four groups strongly confirmed the model.the model was accepted on the basis of the obtained index of 6.15 out of 7 (criterion). The major contribution of this study is an appropriate knowledge management model proposed to be applied to in higher education system including universities and higher education institutions. the major finding of this study was a model made up of seven main components: philosophy, goals, theoretical basis, foundations , conceptual framework of knowledge, conceptual framework of vision, conceptual framework of skills, implementation procedures, evaluation, and re-engineering systems of an appropriate model. It is suggested that the knowledge management model be applied to universities and higher education systems by implementing the proposed model ,higher education system will be able to meet the challenges of needs of society, challenges of knowledge society, challenge of national, regional, and international competition for meeting the requirements of the fourth phase of human life. Therefore, regarding their contextual and specific requirements and the increasing growth of knowledge, in higher education system including universities and higher education institutions should employ such a model to be able to challenge the endless problems. Also, while highlighting the common ground between similarity and desimilarity points ,they should change the points of difference into commonalities with the application of management techniques. Using such techniques, they can establish and institutionalize the system of knowledge management at the administration systems of higher education curriculum development.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge, vision, skill, Model
  • S. M. Seied Hoseini, S. J. Iranban Pages 21-30
    Today necessary and important of new product, conversion as a necessary strategy for stay in business. Chief companies try to use new approaches for improvement of new product development (NPD) process. One of these new approaches is concurrent engineering (CE). Many researches and studies about this approach was carried out or is doing now. In the general perspective, concurrent engineering presenting the pattern that have three aspects of design, production and customer. In other words, concurrent engineering approaches try to consider the design, manufacturing and customer of product for achievement the significant improvements in business. In this article try to consideration all three aspects of concurrent engineering and finally presenting the conceptual model of new product development (NPD) in this environment.
    Keywords: New Product Development (NPD), Concurrent engineering (CE), Determinants Of Profit (DOP), Potential for Maximizing Profit (PMP), Diffusion Model, Effectiveness Index
  • A. Taghipoor Zahir, N. Hasanmoradi Pages 31-40
    Nowadays, universities and institutions of higher education around the world, specially in developing countries, facing with many economical, social and technological challenges. Leaders and Policy makers and strategic managers of higher education is finding out that traditional approaches would not work in solving this complex and multidimensional problems. Leading universities toward entrepreneurial Higher Education has become a necessity during last three decades. The purpose of this study was to develop a model for entrepreneurial university in Iran. Thus a model was developed by reviewing the relevant literature and comparative study. A researcher made questionnaire was used for data gathering. One hundred and five questionnaires were sent to experts of which 80 questionnaire were filed out and returned by respondents. Data was analyzed by statistical methods such as, One samples T Test , paired samples T Test , ANOVA and Factor Analysis , using spss software. The overall findings of the study revealed a high level of consensus (%83/2) toward the necessity of creating and developing entrepreneurial university. Respondents agreed that the model of entrepreneurial university contains 9 components: cultural, economical, social and scientific infrastructures, Theoretical foundation, philosophy and goals, context, Inputs, processes, outputs, evaluation and improvement and outcomes. At the end of report, some applied recommendations were presented to enable educational leaders and other policy makers of Higher Education to lead the universities toward Entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Organization, Entrepreneurial University, Innovative, University
  • A. A. Peirow, N. Samadpoor Pages 42-52
    Expansion of government commitments in economic and social realms and efforts aimed at achiering objectives such as economic growth, price stability, rise in employment and equitable income distribution have faced the expenditures of governments with an asceding trend. Funding such expenditures requires sources of revenue. Among government revenues, the tax revenue plays a major role. The value added tax system, as one of the methods for tax calcution and taxcollection, can transparently calcutate the tax base and facilitable tax collection, and also in many cases it can lead to increased tax revenues. In the present research , using the inpout –output table, the tax base has been estimated for the period 1995-1999 by the use of this method. The reslts obtained from estimation of the base of the value added tax with regard to the tax code , indicate that during the second develoment plan, on average about 54 percent of gross domestic product (GDP) has been annually envisaged as the tas base.
    Keywords: Base Tax, Just Distribution of Income, Tax Revenue, Input-out put Tabl, Value added, Value Added Tax, Tax Role, Tax Dodgoing, Tax Remission, In Termediate Goods
  • K. Emami, A. Salmanpoor Pages 53-67
    consequences have the major importance but the study of the relationship between inflation and inflation uncertainty is important as well since one of the major consequences of inflation may be the uncertainty about the future inflation. In fact, inflation uncertainty is a part of unpredictable future inflation rate that can add the consequences of the negative effects of inflation on economic variables because, by their decisions and actions, the economic agents may reduce or destroy the costs of the predicted part of the inflation. But the inflation uncertainty is the unpredictable part of the inflation. Inflation uncertainty has had great effects on labor supply, savings, investment, economic growth and etc. and following these, other economic variables are influenced as well. There are two major views on the relationship between inflation and inflation uncertainty: the first one being Friedman-Ball hypothesis, and the second Cukierman-Meltzer hypothesis. In this article, two different theoretical view points are studied and finally by the help of autoregressive conditional heteroskedasticity (ARCH) model and its generalized form, i.e., (GARCH), a unidirectional relationship from inflation to inflation uncertainty or vise versa and the probability of a bilateral relationship between these two variables in economics of Iran and during the years between 1315- 1382 have been analyzed. The relationship between these two variables have been studied in the short-, middle-, and long-run and the results obtained support the existence of a unidirectional relationship from inflation to inflation uncertainty. For the short-run, this relationship is more intensive than long-run. In the study of the effects of inflation shocks on inflation uncertainty, it can be said that inflation shocks had had a symmetric effect on inflation uncertainty in the short-run but asymmetric one in the long run and then the positive shocks will have greater effect on the inflation uncertainty than the negative shocks in the long-run.
    Keywords: Inflation, Inflation Uncertainty, Friedman-Ball Hypothesis, Cukierman-Meltzer Hypothesis, Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (ARCH), Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH) Model